BL NDEN

Gedurfd en authentiek!” “Prachtige voorstelling op uitgelezen locatie. Zeer sfeervolle omkadering en vlekkeloze organisatie. ” “Constant met gespannen spieren gezeten.” “Beklijvend. Heftig en het stemt tot nadenken!” “Je moet ziende blind zijn om dat niet te zien ! (reacties van toeschouwers)

Niemand – zelfs niet de onfortuinlijke oogarts – vindt een verklaring voor de ‘witte ziekte’ die schijnbaar als een hoogst besmettelijk virus om zich heen grijpt. “Worden alle mensen blind? Is er nog hoop? Houdt dit ooit op?” Opgesloten in een onbekende ruimte, is het gissen naar hoe het er buiten aan toe gaat… Intussen proberen de blinden zich zo goed als kan te organiseren. Maar al snel brokkelen de stukjes menselijke beschaving één voor één af! “We worden hier allemaal beesten”…

“Volgens mij wordt het overgedragen door oogcontact!” “Kan dat?” “Ik  weet het niet…” “Ik denk dat we het allemaal niet goed meer weten!”

Overlevingsdrang

Regisseur en auteur Karel-Willem Delrue (zie ook Edgar en Prettige Feesten) liet zich voor zijn “BL NDEN’’ inspireren door verhalen als De Stad der Blinden van José Saramago  of Lord of the Flies van William Golding. “Niet toevallig spelen twee acteurs in deze productie rollen die afspiegelingen lijken van Jack en Ralph uit ‘Onderhuids’, een bewerking van Goldings eilandverhaal dat we destijds met jeugdtheater Litoziekla maakten.” Mensen worden samengebracht en moeten zich zelf zien te redden. Verhalen die op zoek gaan naar het dierlijke in de mens, die blootleggen hoe verfijning en sociale omgangswaarden het moeten opnemen tegen overlevingsdrang, lust, paniek en chaos.

Maar ook zombiefilms als ‘Night of the Living Dead’ of ’28 days later’ zijn niet weg te denken uit de lijst met inspiratiebronnen van Kawiel.

Toneel én film? En dat in een loods aan industrieterrein De Meersbloem? “Van Stichting De Mol ben je misschien wel wat gewoon, maar deze keer gaan we nog een stapje verder,” verklaart regisseur Karel-Willem Delrue.  “We konden rekenen op een mooi team ‘cineasten’ dat een deel van het verhaal vertelt. Dat biedt extra mogelijkheden. Ook al blijft het theatergedeelte natuurlijk de hoofdrol opeisen.” De keuze om op locatie te spelen is dan weer het DNA van ons gezelschap (zie o.a ‘Celibaat’, ‘Edgar’ en ‘Prettige Feesten’). “De loods zal ook nu een belangrijk deel van de sfeer maken…” vult productieleidster Julie Minnaert aan. “En reken maar dat er ook voor de ‘nablijvers’ zal gezorgd worden in onze ‘pop up foyer’. Want ook op dat vlak bent u één en ander gewoon van onze ‘mensen achter de schermen’…”

Niet te missen dus!

Een voorstelling van en met Steven Baele, Koen Browaeys, Mark De Bock, Gregoire De Bruyne, Annelies De Groote, Annemie De Groote, Caroline De Jonghe Karel-Willem Delrue, Tijl Demeulemeester, Robbe De Smet, Ellen De Vreese, Treze Goossens, Evelyne Hellebaut, Ruben Hoogewys, Natalie Laurez, Kaat Merchie,  Gie Minnaert, Julie Minnaert, Femke Moerman, Jelle Moerman, Ellen Orins, Francis Penninck, Omd Shms, Christine Van Conckelberghe, Dora Lou Van der Beken, Domien Van Der Meiren, Simon Van Gansbeke, Frouke Van Gheluwe, Eveline Vanheuverswijn, Tatjana Van Impe, Leen Van Welden, Stijn Ysebaert, Fré Heyerickx, Simon De Vos en vele anderen.

Bekijk ook ons trailerfilmpje en laat je meenemen door de beelden! 

2 gedachtes over “BL NDEN

 1. Anne Marie Louwers zegt:

  Bravo!
  Onder de indruk.
  Sterk stuk.
  Zeer goede regie.
  Bijzonder decor.
  En een dikke proficiat aan de regisseur en auteur.
  De karakters zijn op het lijf geschreven van de acteurs.
  Een meesterwerk van Saramago meesterlijk geïnterpreteerd door Kawiel.
  En bravo Stichting De Mol en ‘de mensen achter de schermen': het pop up foyer is uniek.
  Een echte aanrader dus.
  Nog veel succes, Anne Marie

 2. koen zegt:

  Als ik even mijn klakske van voorzitter mag opzetten…
  Dan spreek ik jullie nu aan als ‘lieve mollen’

  Wat hebben we toch een ongelooflijke tijd achter de rug eh. Van de eerste weken toen we met blinddoeken het zaalke van Knopie verkenden… Tot de vastberaden bende bl nden die 9 keer een publiek wisten te veroveren…
  Als je een droomproject als dat van Kawiel en Julie wil waarmaken, dan ligt er een zware last op je schouders. Dat hebben we bij vlagen gevoeld. Zo’n mensen wil je niet teleurstellen. En dat hebben we dan ook niet gedaan. Ieder van ons heeft bewezen bakens te kunnen verzetten… En dat, best bl nde mollen, is waar theater moet om draaien! (ik overdrijf toch niet eh Kawiel en Julie?)
  We hebben hoe dan ook bakens weten te verzetten in Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen. Vele bezoekers hebben zich afgevraagd hoe we zoiets voor mekaar hebben kunnen krijgen. “Zijn jullie dan niet verlegen onder mekaar?” Nope! Dat komt omdat we zo’n hechte groep zijn gaan vormen. Mensen die mekaar graag (terug) zien. En dat kon je zien en voelen. Publiek zonder oogkleppen liet zich dan ook volop meeslepen… Er zal nog over geklapt worden, dat is zeker!
  En ’t schone aan van kampvuurke… euh pardon, van toneelke spelen, is dat je zoiets meedraagt voor de rest van je leven. Ik hoop alvast dat ik jullie nog vele keren mag ontmoeten op de planken of ergens anders waar ridders van de schoonheid mekaar ontmoeten! ’t Zal wel zijn…
  Heel speciaal wens ik ook nog eens alle vrijwilligers te bedanken. Ik wil hier niet beginnen met opsommen, want dat is gevaarlijk… (je vergeet er altijd eentje, ge kent dat)! Maar jullie verbaasden het publiek minstens zoveel. Vele keren hoorde ik: wat jullie hier doen is toch niet meer voor amateurs? En met volle overtuiging én trots zei ik dan telkens: ‘a bah toet’! Alles, maar dan ook alles is gedaan door vrijwilligers met goesting. Veel goesting!! Ik zag vaak ongeloof in die mensen hun ogen. Maar toch was het zo! En dan blaakte ik – als voorzitter dan – van trots! Want zoveel schoonheid, dankzij al die vrijwilligers? Dat is om ongelooflijk content over te zijn… En ook daarover zal – terecht – over geklapt worden!
  Lieve vrijwillige, bl nde mollen met goesting… ik zal jullie missen! Ik hou van jullie… Tot gauw… heel gauw,
  Den eersten blinden (en ook uw zeer contente voorzitter)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>