Celibaat

Gerard Walschap in een bewerking van Tom Lanoye
Regie: Domien Van Der Meiren

Ooit voerde het geslacht d’Hertenfeldt een heus schrikbewind in het dorp. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog doet de laatste telg van het geslacht, André, er zijn blijde intrede. Het Heerke Andreeke is alles wat zijn voorvaderen niet waren: in niets doortastend en vooral bereid tot goede werken. Achter deze façade zit echter een heel ander persoon met wrede en sadistische natuur.

Celibaat gaat over het masker dat iemand draagt en het verlies daarvan. Over de spanning tussen wat er letterlijk gezegd en in werkelijkheid gedacht wordt, over stukgeslagen illusies, over het spreken als een vorm van niet-spreken. Over pluimstrijken en konkelfoezen, en ook en vooral over eenzaamheid. Allez bon, over Vlaanderen dus.

Domien Van Der Meiren maakt een indrukwekkende uitvoering. Het is fascinerend om te zien hoe die kleine roerselen van de Vlaamse volksziel uitgroeien tot een haast klassieke tragedie, en hoe uit een prachtige beelddosering zoveel energie en verbeeldingskracht vrijkomen. (De Standaard) Celibaat is sober, gestileerd, met een boodschap die door het goed gedoseerde acteerwerk ook nog iets aan de verbeelding van de toeschouwer overlaat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *